Malý dárek k svátku žen může být velkým poděkováním

08.03.2021 07:18

V poslední době se lidé zas vrací k svátku v minulosti poněkud zprofanovanému. Jak je to vlastně s Mezinárodním dnem žen a proč je v kalendáři zrovna 8. března? Oslavou tohoto svátku v podstatě fandíme všem ženám a jejich boji za rovnoprávnost.

Podle internetové „tetičky Wiki“ je MDŽ mezinárodně uznávaný den stanovený k výročí stávky newyorských švadlen. (Demonstrace amerických žen probíhaly tradičně o nedělích a velké shromáždění za volební právo žen se konalo roku 1908 v New Yorku právě 8. března.)  Už v roce 1911 se svátek žen slavil v některých evropských zemích (Dánsku, Německu, Rakousku-Uhersku, Švýcarsku) a v USA. Datum 8. března se ustálilo až po první světové válce – na památku velké demonstrace žen v Petrohradě roku 1917 proti válce a bídě.

Oficiálně byl Mezinárodní den žen uznán až v roce 1975 Organizací spojených národů jako den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.  U nás se svátek slavil až do roku 1989 a poté upadl v zapomnění, neboť byl všeobecně vnímán jako komunistický přežitek. Od roku 2004 se však na základě rozhodnutí parlamentu opět vrátil do kalendářů jako jeden z významných dnů České republiky.

                  Dvojitý duhový náhrdelník

TIPY NA PĚKNÉ DÁRKY PRO ŽENY:

  Modro-bílý náhrdelník a náramek Kameny

                 Růžový náhrdelník

             Fialový náhrdelník Cikcak

Mé dětství v 80. letech je s MDŽ spojeno vzpomínkami na docela milá a upřímná přáníčka pro maminku, malovaná ve školní družině. Bujaré podnikové večírky prošpikované symbolickými rudými karafiáty se mě prakticky nijak nedotkly, znám je vlastně jen z televizních seriálů. A proto si mohu dovolit poradit všem mužům: Proč nevyužít této příležitosti a nepoděkovat malým dárkem ženám ve vašem blízkém okolí?

Střapatá šála Kožešinka               Volánková krajková šála          Žíhaná bambulková šála

Mamince za to, že měla vždycky svatou trpělivost a pofoukala každou bolístku, babičce za její bezkonkurenční borůvkové koláče, kterými provoněla prázdniny, sestře, že s vámi vždycky držela basu a nepráskla vás, ani když jste jí rozdupali stíny na oči, přítelkyni, která má pro vás vždycky otevřenou náruč, i když máte zrovna den blbec, nebo manželce, že vás nechá večeřet v zánovní sedačce v obýváku, když zrovna dávají fotbal. Svůj vděk ale můžete projevit třeba i kolegyni v práci za to, že vás nenechá nikdy ve štychu a improvizovaně vás omluví u šéfa, když nestíháte včas poradu, či ochotné sousedce, která vám o dovolené nakrmí křečka, přestože z duše nesnáší hlodavce.

   

                   Zlatá volánková šála                                   Dřevěná hmatka - Oko  DDdře

Na datum výročí svatby chlap v návalu mnohem „důležitějších“ událostí snadno zapomene, ale svátek, který je zapsaný skoro v každém kalendáři, protože je mezinárodní, by přeci jen přehlédnout nemusel.

Takže, holky (malé i velké), všechno nejlepší!

Adriena Binková

 Náhrdelník - akát a smaragd    Náhrdelník - smrk a zelený opál      Náhrdelník - buk a achát

      Batikované tričko Malinovka             Rolák Sněhová vločka (vázaná batika a malba)

 

      

 

 

Zpět